fredag 16 september 2016

Besök av en otrolig kvinna!

För någon vecka sedan hade vi besök av vår mentor inom ämnet Heartware, äventyrerskan Renata Chlumska. Renata blev 1999 den första svenska kvinnan att bestiga Mount Everest. Från juli 2005 till september 2006 genomförde hon en utmaning som kallas Around America Adventure. Hon paddlade kajak, cyklade och åkte inlines runt USA. Äventyret tog henne 439 dagar. Renata arbetar som  bäst som föreläsare och förbereder sig samtidigt för sitt livs äventyr - att bli första svenska kvinna i rymden. 



Renata besöker oss ett par gånger om året och denna gång höll hon en stor föreläsning för alla elever i åk 1-6. Hon fängslade oss alla redan från början genom att inleda föreläsningen med effektfulla, tunga hjärtslag. Heartware är ett av våra profileringsområden på Gripsholmsskolan. Heartware innebär att både elever, lärare och övrig personal har hjärta och hjärna med i det vi arbetar med, d.v.s. att försöka inta en positiv inställning och attityd och göra vårt bästa i olika situationer. Vi försöker lära eleverna att inställningen ”Jag vill, vågar och kan” kan ta dem långt. 



Heartware innebär också att man inser vikten av förberedelse och att man tränar och övar för att nå sina mål. I klassrummet är det viktigt att ge andra goda förutsättningar för att lyckas. Det gör vi genom att ge alla arbetsro.

Ett tips till alla är att se på denna TedX-föreläsning i Prag där Renata berättar om sitt samarbetet med Gripsholmsskolan och hur ämnet Heartware tillämpas på vår skola.


Tack för ännu ett inspirerande besök Renata! 
Välkommen igen! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar